FEMINISME
Der er mange misforståelser og myter, når det kommer til feminisme. Herunder kan du læse om, hvorfor det hedder feminisme, hvordan kampen for ligestilling har ændret sig, og hvordan man kan være feminist. Du kan også læse lidt om den historiske udvikling, om ikke-vestlig feminisme og om hvordan anti-feminisme truer tilkæmpede rettigheder for kvinder og minoriteter.
-
Hvad betyder feminisme egentlig?
Feminisme er en overbevisning om og en aktiv kamp for ligestilling. Både social, økonomisk og politisk ligestilling uanset køn, seksualitet, hudfarve, sociale baggrunde mm. Feminisme kæmper for at nedbryde (patriarkalske) magtstrukturer, der favoriserer det maskuline og undertrykker det feminine sådan, at mænd, kvinder og alle andre må være dem de er (Kjølsen, Klæstrup, & Andersen 2017, Danmarks Nationalleksikon 2025)
-
Nej, feminisme er ikke kun for kvinder. Feminisme handler om at skabe ligestilling for alle og bekæmpe diskrimination baseret på køn, seksualitet, etnicitet, klasse og andre faktorer. Det betyder, at feminisme er for alle, der ønsker et mere retfærdigt og et mere lige samfund. Mange feminister kæmper f.eks. imod skadelige forventninger til mænd og for at bedre rettigheder for alle kønsidentiteter såsom transkønnede og non-binære (Crenshaw 1989).
-
Selvom mange tror, at ligestilling er opnået i Danmark, viser statistikker og fakta, at der stadig er store udfordringer med ulighed:
Kvinder tjener i gennemsnit 12,2% mindre end mænd, og der er flere direktører med navnet Lars eller Peter end kvindelige topchefer (Aalborg universitet 2021).
1/6 kvinder mellem 15-25 år har oplevet chikane det seneste år, mens 3% af mænd har (Beskæftigelsesministeriet 2024).
Fædre tog kun 20% af barslen i 2022, selv efter ny lovgivning (Danmarks Statistik 2023).
Mænd lever 3,8 år kortere end kvinder, og 73% af selvmord begås af mænd (Sundhedsstyrelsen 2023).
84% af minoritetsetniske danskere har oplevet diskrimination (Institut for Menneskerettigheder 2023).
81% af LGBT+ personer har oplevet diskrimination (LGBT+ Danmark 2023).
Hvad er feminisme?
Feminisme handler både om troen på ligestilling som et samfundsmål og om den aktive kamp for at opnå det. En oprindelig forståelse af feminisme er, at kvinder skal have de samme rettigheder og muligheder som mænd (Oxford Learners Dictionaries 2024).
Historisk set har feminisme især fokuseret på kvindeundertrykkelse, men i dag ser mange feminister også en sammenhæng mellem kvinders undertrykkelse og diskrimination af minoritetsgrupper, såsom LGBTQ+ personer og mennesker med minoritetsetnisk baggrund. Samtidig er der voksende opmærksomhed på de ligestillingsudfordringer, som mænd og drenge oplever, samt hvordan disse påvirker den samlede kamp for ligestilling. Eksempelvis fremlagde den danske regering i 2024 en handlingsplan for mænd og drenges ligestilling (Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet 2024).
Feminismen kæmper for reel ligestilling – ikke kun juridisk, men også socialt, kulturelt, økonomisk og politisk. Den omfatter også ligestilling på tværs af køn, etnicitet, seksualitet, social baggrund, og handicap. Målet er at nedbryde patriarkalske magtstrukturer, der favoriserer det maskuline og undertrykker det feminine, så alle kan være sig selv (Kjølsen, Klæstrup & Andersen 2017).
Der findes mange tilgange til, hvordan denne kamp skal føres. Overordnet set kan man sige, at målet er ligestilling, og feminisme er midlet til at nå derhen. Feminisme er derfor et begreb, der dækker over forskellige ideologier samt politiske og sociale bevægelser. Man kan ikke sige, at der kun findes én feminisme, fordi der er mange feminismer med forskellige ideér om, hvordan vi skaber et ligestillet samfund. Ligestilling skal her forstås bredt og langt udover juridiske rettigheder.
Fælles for alle feminister er ønsket om at udfordre den forestilling, at samfundets magthierarkier er fastlåste. Feminisme gør op med ideen om, at bestemte grupper – ofte hvide, heteroseksuelle, cis-mænd - fortjener at sidde på magt, indflydelse og ressourcer på grund af natur, biologi eller religion (Danmarks Nationalleksikon 2024).
Gennem historien er argumenter som, at noget er “naturligt”, Guds vilje eller “biologisk” blevet brugt til at fastholde og undertrykke grupper i samfundet. Et eksempel på, at man har brugt ”biologiske” argumenter til at afholde kvinder fra at få adgang til viden, er den danske gynækolog Frantz Howitz, der i 1893 skrev bogen 'Bidrag til Sundhedslære for Kvinder'. Her argumenterede han for, at kvinder ikke skulle have adgang til uddannelse, da han mente, at hvis kvinder sad stille og anstrengte hjernen og nervesystemet, ville blodtilførelsen til underlivet blive reduceret, hvilket ifølge ham kunne føre til sterilitet (DR 2016).
Hvorfor hedder det ”feminisme”?
Ordet feminisme kommer af det latinske ”femina”, der betyder kvinde (Danmarks Nationalleksikon 2024). Måske undrer du dig over, hvorfor det stadig kaldes feminisme, når mange feminister i dag har inkluderet kampen for minoriteters rettigheder i deres tolkning af feminisme. Det skyldes, at feminismen startede som en kamp imod den ulighed, som kvinder historisk set har oplevet. Selvom feminisme i dag omfatter et bredere ligestillingsperspektiv, giver betegnelsen stadig mening, fordi kampen i høj grad handler om at modarbejde undertrykkelsen af det ”feminine”.
Alle mennesker har maskuline og feminine træk uanset køn. Forskellen ligger i, hvordan disse træk værdsættes i forskellige samfund og kulturer.
Forventningerne til hvilke egenskaber, der anses som værdifulde, afhænger ofte af ens biologiske køn. Eksempelvis bliver mænd traditionelt set forbundet med rationalitet, handlekraft og fysisk styrke, mens kvinder ofte opfattes som emotionelle, omsorgsfulde og fysisk svage. Eksempelvis er billedet af den traditionelle sygeplejerske eller SOSU-medarbejder synonymt med kvindelighed: omsorg, pleje og moderlighed. Ligesom billederne af 'politibetjenten' og 'elektrikeren' er synonyme med mandlighed f.eks. autoritet, magt, fysisk styrke, håndværk, styrke og teknik (Bloksgaard 2010). Dette illustrerer, hvordan bestemte erhverv og egenskaber associeres med enten maskulinitet eller femininitet.
Det betyder ikke, at kvinder ikke kan være fysisk stærke, dygtige ledere eller fantastiske til at bruge en boremaskine. Det betyder heller ikke, at mænd ikke kan være kede af det, bede om hjælp eller være gode omsorgspersoner. Det betyder dog, at samfundet har nogle forskellige forventninger til mænd og kvinder, baseret på kønsnormer i samfundet. Normer er uskrevne regler eller forventninger i samfundet, der guider og bestemmer, hvad der anses som "normalt" eller acceptabelt i en kultur eller gruppe. Normer er uskrevne regler, der definerer, hvad der anses som ”normalt” eller acceptabelt. Kønsnormer ændrer sig over tid – for eksempel blev pink i begyndelsen af 1900-tallet betragtet som en drengefarve, mens blå var forbeholdt piger (CNN 2018).
Fordi samfundet er bygget på patriarkalske magtstrukturer (se afsnit om feminismens historie), værdsættes maskuline egenskaber generelt højere end feminine (Hofstede 1980). Dette afspejles bl.a. i debatten om værdien af omsorgsarbejde. Aktivist og forfatter Emma Holten beskriver i sin bog ‘Underskud’ (2024), hvordan arbejde, der forbindes med femininitet – og som primært udføres af kvinder – historisk set er blevet undervurderet, både økonomisk og kulturelt. Det gælder både det betalte omsorgsarbejde i erhverv som sygepleje, pædagogik og social- og sundhedsarbejde, som ofte aflønnes lavere end tilsvarende mandsdominerede fag. Samtidig er ulønnet omsorgsarbejde i hjemmet, såsom børnepasning og husarbejde, heller ikke blevet anerkendt på lige fod med lønnet arbejde (Holten 2024).
Feminisme handler derfor også om at anerkende værdien af traditionelle feminine egenskaber som omsorg, følelser og evnen til at bede om hjælp. Det betyder f.eks., at mænd gerne må græde, bede om hjælp eller kramme hinanden, uden at samfundet ser dette som “umandigt”. Det indebærer både, at disse værdier opnår større respekt og anerkendelse i samfundet, og at alle mennesker, uanset køn eller kønsidentitet, kan udtrykke og rumme disse egenskaber uden at blive betragtet som mindre værdifulde.
Normkritik
For mange feminister er kampen for ligestilling også en kamp mod kønsstereotype normer. Normkritik betyder at udfordre og stille spørgsmålstegn ved de normer, der definerer, hvad der anses som passende eller naturligt i et samfund. Når feminister arbejder for at bryde kønsstereotyper, handler det om at udvide handlingsrummet for alle – ikke at afskaffe maskulinitet eller femininitet, men at gøre flere måder at være menneske på lige accepterede.
Normer kan ændres, og det bliver de heldigvis også, men det kan tage lang tid og kræve mange kampe (LGBT+ Danmark 2025). Da kvinder og mænd kæmpede for kvinders ret til uddannelse og adgang til arbejdsmarkedet, udfordrede de normen om, at kvinders rolle var i hjemmet. Da feminister kæmpede for en samtykkelov, var det en kamp for at ændre samfundets syn på voldtægt og retten til at bestemme over egen krop.
Normkritik betyder, som ordet antyder, at man kritiserer normerne, som ofte er usynlige spilleregler i samfundet. Man kan synliggøre dem ved at stille spørgsmålstegn ved måden, tingene bliver gjort på. Eller man kan bryde normerne ved f.eks. at gøre noget, der ligger udenfor normerne - f.eks. at en mand tager makeup på, eller en kvinde ikke fjerner hår på kroppen. Der findes ingen lov, der forbyder disse handlinger, men normerne gør, at det ofte bliver bemærket, kommenteret eller udskældt. Det er lettere at følge normerne, da man typisk belønnes med anerkendelse og accept, mens normbrud kan føre til afvisning eller kritik (Lodahl 2018). Mennesker, der falder udenfor normen, f.eks. kønsminoriteter og seksuelle minoriteter, er oftest særligt udsatte for diskrimination eller vold. F.eks. kan homoseksuelle mænd opleve, at deres blotte eksistens bliver set som en trussel mod traditionel maskulinitet (KØN 2020). I 2023 samlede organisationen Lev og Lad Leve 1000 personlige vidnesbyrd om hadforbrydelser i bogen “Stop Hadet Nu”. Fortællingerne dokumenterer, hvordan personer, der bryder med kønsnormer, risikerer at blive råbt af, truet eller overfaldet, når man som mand f.eks. har makeup på i det offentlige rum (Stop Hadet Nu 2023).
17%
kvinder i alderen 15-25 år har oplevet chikane på arbejdspladsen inden for det seneste år, mens det samme kun gælder for 2 % af mændene i samme (Beskæftigelsesministeriet 2024).
73%
af alle selvmord i Danmark begås af mænd (Sundhedsstyrelsen 2024).
84%
af minoritetsetniske danskere har oplevet diskrimination eller fordomme inden for det seneste år
(Institut for Menneskerettigheder 2023).
Hvorfor er feminisme stadig relevant?
De fleste mennesker i Danmark går ind for ligestilling. Der er dog en markant kønnet forskel. Over 70% af alle danske kvinder mener, at ligestillingen halter. Samtidigt mener næsten 20% af unge danske mænd, at ligestillingen er gået for langt (Andersen 2022).
Der er dog forskel på at synes noget og at vide noget. Og vi ved, at der desværre er ulighed i Danmark. Tallene viser med al tydelighed, at der fortsat er ulighed og ligestillingsproblemer i Danmark. Når man måler ligestilling globalt og sammenligner med andre lande, ligger Danmark på en 23. plads ud af 146, imens de andre nordiske lande (Island, Norge, Finland og Sverige) ligger i top 5 (Global Gender Gap Report 2024). Placeringen udfordrer danskernes forestilling om Danmark som et foregangsland for ligestilling, og understreger et fortsat behov for at kæmpe for ligestilling i Danmark. Det er værd at bemærke, at World Economic Forums Global Gender Gap Report kan kritiseres for at have en vestlig bias, fx at være mere fokuseret på det kvantitative over det kvalitative og kun have fokus på formel og ikke reel ligestilling.
Nedslag i feminismens historie
Flere forskere peger på, at patriarkalske magtsystemer begyndte at dominere for ca. 8.000-10.000 år siden, da vi gik fra mere ligestillede jæger/samlersamfund til et hierarkisk landbrugssamfund. Her havde mænd ofte kontrol over ressourcer, beslutninger og over kvinder og børn (Reed 1975).
Der har formodentligt været en form for feminisme lige så længe, som der har være undertrykkelse. Begrebet feminisme, som vi kender det i den vestlige verden, opstod dog i 1880'ernes Frankrig og har udviklet sig gennem fire hovedbølger, hvor hver bølge har fokuseret på forskellige aspekter af ligestilling (Danmarks Nationalleksikon 2024).
Første bølge (1800-tallet – tidlig 1900-tallet):
I denne periode havde den feministiske kamp fokus på grundlæggende, juridiske rettigheder for kvinder, eksempelvis stemmeret, ejendomsret og adgang til uddannelse. Stemmeretten blev opnået i 1915 i Danmark efter mange års kamp fra kvindeorganisationer, heriblandt Dansk Kvindesamfund (Folketinget 2024).
Denne kamp var ret fredelig i modsætning til andre steder. I Storbritannien kæmpede suffragetterne for kvinderettigheder. De brugte ofte militante taktikker såsom bombning af offentlige bygninger, sabotage af telefonledninger og afbrænding af politikernes hjem og ofrede livet for deres sag (Militant Suffragettes 2024).
Anden bølge (1960-1980):
Anden bølge kendes som “Rødstrømpebevægelsen”, inspireret af den amerikanske socialistiske kvindebevægelse "the Redstockings”. Rødstrømperne fokuserede på sociale og kulturelle uligheder og kæmpede for ligeløn, reproduktive rettigheder som fri adgang til prævention og abort, samt bekæmpelse af sexisme og chikane i arbejdslivet og kønsbaseret vold. Bevægelsen satte også spørgsmålstegn ved traditionelle kønsroller og arbejdede for at ændre samfundets opfattelse af kvinders plads både i hjemmet og på arbejdsmarkedet (Danmarks Statistik 2012).
Tredje bølge (1990-2000):
Denne bølge opstod som en reaktion på de mangler, den nye generation af feminister syntes, den anden bølge havde. I Vesten havde feminismen taget udgangspunkt i hvide, heteroseksuelle middel- og overklasse kvinder, og feminister fra den tredje bølge havde en bredere forståelse af feminisme, der inkluderede flere identitetsmarkører end køn, f.eks. etnicitet, seksuel orientering, klasse, kønsidentitet mm. Denne forståelse af feminisme kaldes intersektionel feminisme. Tredje bølge havde også en poststrukturalistisk fortolkning af køn og seksualitet, hvor de betød køn og seksualitet som sociale konstruktioner, der blev skabt og formet af sprog og kultur frem for faste, biologisk bestemte kategorier (Butler 1990).
Fjerde bølge (2010-nu):
Den fjerde og nyeste feministiske bølge er kendetegnet ved brugen af sociale medier til at fremme feminisme og adressere problemer som seksuel chikane, kropspositivitet og intersektionalitet. Bevægelser som #MeToo har spillet en central rolle i at sætte fokus på seksuel chikane og overgreb, og fjerde bølge-feminister arbejder for at skabe opmærksomhed omkring, hvordan forskellige former for diskrimination overlapper og påvirker hinanden. I denne bølge er der også et fokus på at reclaime det feminine (Kjølsen, Klæstrup & Andersen 2017).
Argumenter mod din kritiker
“Feminister hader mænd og vil bare bestemme over dem.”
Et stort studie fra 2024 har bevist, at feminister ikke hader mænd og ikke ønsker mere magt end dem. Studiet dokumenterer, at feminister har samme overordnede positive holdning som ikke-feminister ift. mænd, og at feminister ønsker ligestilling og hverken mandehad eller overlegenhed. Den eneste forskel de fandt var, at feminister ikke var lige så godtroende overfor mænd (Ging 2024).
"Ligestilling er gået for langt."
Ligestilling handler om at skabe lige muligheder for alle, ikke om at "give mere" til én gruppe. F.eks. når mænd får mere barsel, og kvinder får adgang til lederstillinger, vinder hele samfundet – både økonomisk og socialt. Undersøgelser viser, at lande med høj ligestilling oplever øget livskvalitet og økonomisk vækst (World Economic Forum 2024). Filosofisk set kan ligestilling heller ikke "gå for langt," fordi det ultimative mål er at fjerne uretfærdigheder og sikre fuld lighed for alle. Modstanden mod ligestilling handler derfor ofte om frygten for forandring eller for at miste (ufortjente) fordele, ikke om lighedens rent faktiske konsekvenser (Crenshaw 1989).
"…Men hvad med børneægteskaber i Indien?”
Når man taler om et ligestillingsproblem, bringes nogle gange andre og helt urelaterede problemer op. Denne argumentationstaktik hedder “whataboutism”, og er en måde at afspore en debat ved at skabe en falsk sammenligning, som antyder at man ikke kan løse flere problemer på en gang (Sørensen 2019). Den bedste strategi er at anerkende det andet problem, men holde fokus: "Ja, børneægteskaber i Indien er et alvorligt problem, men det ændrer ikke på, at vi også har udfordringer med ligestilling i Danmark, som vi kan og bør adressere". Man har jo heller aldrig droppet at lave en finanslov, fordi der er lande, som tjener færre penge end Danmark.
Ikke-vestlig feminisme
Feminisme bliver ofte fremstillet ud fra et vestligt perspektiv såsom de fire ovenstående bølger, men i ikke-vestlige lande har bevægelsen sine egne dynamikker og unikke historiske udviklinger, der går længere tilbage end den vestlige feminisme. Ikke-vestlig feminisme tager udgangspunkt i feministiske værdier ud fra specifikke kulturer og udfordringer snarere end at kopiere vestlige modeller. Nogle kritiserer vestlig feminisme for at have et ”white-savior-komplex” for sin manglende forståelse for kulturel og historisk kontekst samt egen bias (Abu-Lughod 2013).
Vi ser f.eks. den feministiske 4B-bevægelse i Sydkorea, som står for "bihon" (nej til ægteskab), "bichulsan" (nej til at få børn), "biyeonae" (nej til at date mænd) og "bisekseu" (nej til sex med mænd). Det er en opfordring til kvinder om at afvise traditionelle kønsroller og forventninger til kvinder i samfundet. Bevægelsen ser ægteskab som en institution, der primært gavner mænd, mens kvinder ender med at bære byrden af både lønarbejde og huslige opgaver. Bevægelsen er blevet populær blandt unge kvinder, især via sociale medier som TikTok (Globalnyt 2024).
Et andet eksempel er Kvinde Liv Frihed-bevægelsen i Iran, som startede efter 22-årige Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt den 16. september 2022. Bevægelsen kæmper for kvinders rettigheder og basale frihedsrettigheder i Iran. Demonstranter har trodset præstestyret med livet som indsats, mens regimet har svaret med vold, undertrykkelse og henrettelser. Trods regimets forsøg på at kvæle bevægelsen, fortsætter kampen for kvinders rettigheder og friheder i Iran (Amnesty 2025).
Aalborg universitet (2021)
"Der er flere administrerende direktører i Danmark med navnet Lars eller Peter end der er kvindelige administrerende direktører.”
Anti-feminisme og postfeminisme
Anti-feminisme udspringer af en reaktion mod feministiske bevægelser, og søger mod ultra traditionelle kønsroller med udgangspunkt i ekstreme højrefløjsværdier. De afviser ideen om strukturelle uligheder mellem kønnene og glamouriserer et traditionelt syn på køn og kønshierarki. Internetfænomener som "trad wives" promoverer en romantiseret idé om kvinders primære rolle som underdanige hustruer og mødre, hvilket oftest betyder, at de bliver økonomisk afhængige af deres mænd. Nogle trad wife-fora taler også om, at kvinder bør acceptere utroskab og endda fysisk afstraffelse som ”spanking” fra deres mænd (The Guardian 2023).
Vi ser også anti-feministiske figurer som Andrew Tate, der fremmer en maskulinitetskultur, som nedvurderer kvinder og opildner unge mænd til at modarbejde ligestilling (Ging 2019). Andrew Tate er pt. tiltalt for menneskehandel, voldtægt og organiseret kriminalitet i Rumænien, men ikke dømt (DR 2023).
Postfeminisme, på den anden side, antyder, at feminisme er overflødig, fordi man mener, at ligestilling allerede er opnået. Her ignorerer man problemer som lønforskelle, kønsbaseret vold og diskrimination. Det kan betyde, at man fastholder uligheder og forhindrer kvinder og minoritetsgrupper i at opnå fuld deltagelse i samfundet (Banet-Weiser 2018).
Hvordan du kan være med til at gøre en forskel
Feminisme kommer i mange former og kan både udleves gennem klassisk aktivisme – som at skrive debatindlæg, arrangere demonstrationer eller samle underskrifter – og i hverdagsnære handlinger. Det kan være at italesætte sexisme eller racisme, rette brugen af forkerte pronominer, anbefale en feministisk bog eller dele sine egne erfaringer for at bryde tabuer. For nogle er det at leve autentisk i sig selv en feministisk kamp, særligt hvis ens kønsudtryk eller identitet udfordrer samfundets normer. Feministisk aktivisme kan også tage form gennem kunst, medier eller litteratur.
Den mest tilgængelige måde at engagere sig på er at starte i sin egen hverdag – ved at tilegne sig viden om ulighed og turde tage samtalen med dem omkring sig. Aktivisme kan være stor eller lille, og enhver indsats tæller. Det handler også om at tage ansvar for at skabe inkluderende rum og respektere dem, der kæmper deres egne feministiske kampe på deres egne præmisser.
Man kan handle feministisk både alene og i fællesskab. Der kan være stor styrke i at finde ligesindede, der ønsker at engagere sig i feminismen – for eksempel gennem fællesskaber som KALDER ALLE UNGEs ambassadørnetværk.
-
Abu-Lughod, L. (2013): Do Muslim Women Need Saving?
Amnesty (2025): Kvinders rettigheder i Iran.
Andersen, J. G. (2022): Den Danske Valgundersøgelse 2022. Aalborg Universitet.
Banet-Weiser, S. (2018): Empowered: Popular Feminism and Popular Misogyny. Duke University Press.
Beskæftigelsesministeriet (2024): Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet 2024.
Beskæftigelsesministeriet (2024): Særligt yngre kvinder udsættes for seksuel chikane – når det sker for mænd, fortæller de ikke om det.
Bloksgaard, L. (2010): Maskuliniteter, femininiteter og arbejde – den horisontale kønsopdeling på det danske arbejdsmarked. Tidsskrift for Arbejdsliv.
Butler, J. (1990): Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. Routledge.
CNN (2018): The complicated gender history of pink.
Crenshaw, K. W. (1989): Demarginalizing the Intersection of Race and Sex. University of Chicago Legal Forum.
Danmarks Nationalleksikon (2024): Feminisme.
Danmarks Statistik (2012): Milepæle i ligestillingens historie.
Danmarks Statistik (2023): Mænds barselsorlov er steget.
DR (2016): Kvindekamp: Engang mente man at kvinder kunne blive sterile af at læse.
DR (2023): Andrew Tate er tiltalt for menneskehandel og voldtægt.
Folketinget (2024): Kvinder i Folketinget.
Ging, D. (2019): Alphas, Betas, and Incels: Theorizing the Masculinities of the Manosphere.
Ging, D. (2024): The Misandry Myth: An Inaccurate Stereotype About Feminists' Attitudes Toward Men.
Globalnyt (2024): Radikal bevægelse går viralt: Nej til dates, sex, børn og ægteskab med mænd.
Hofstede, G. (1980): Culture's Consequences: International Differences in Work-Related Values. SAGE.
Holten, E. (2024): Underskud - Om værdien af omsorg. Politikkens forlag.
Institut for Menneskerettigheder (2023): Flertal af minoritetsetniske personer oplever diskrimination i Danmark.
Kjølsen, L., Klæstrup, N. & Andersen, E. K. (2017): Ludermanifestet. Lindhardt og Ringhof.
KØN (2020): Maskuliniteter, mandebevægelser og kønsteorier.
LGBT+ Danmark (2023): Danish companies miss the mark on LGBT+ inclusion.
LGBT+ Danmark (2025): Normkritik.
Lodahl, M. A. (2018): Upassende opførelse: 100.000 ord imod den heteroseksuelle verdensorden. Solidaritet.
Oxford Learner’s Dictionaries (2024): Feminism.
Reed, E. (1975): Woman's evolution from matriarchal clan to patriarchal family.
Stop Hadet Nu (2023): 1000 eksempler på had og hvordan vi stopper det.
Sundhedsstyrelsen (2024): Fakta om selvmord og selvmordsforsøg.
Sørensen, A. M. (2019): Valgkamp: Pas på, du ikke snubler over disse retoriske kneb.
The Guardian (2023): Frilly dresses and white supremacy: welcome to the weird, frightening world of ‘trad wives’.
World Economic Forums (2024):Global Gender Gap Report 2024.
Aalborg Universitet (2021): Flere danske topchefer hedder Lars eller Peter end der er kvinder.
Find mere viden
-
Perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2024 Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet 2024. Find den her.
Handlingsplan for mænd og drenges ligestilling 2024: Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet. Find den her.
-
Global Gender Gap Report, World Economic 2024. Find den her.
Mere ligestilling i de danske barselsregler, Institut for Menneskerettigheder 2020. Find den her.
Stop diskriminationen i skolen - LGBT+ elevers trivsel og vilkår i grundskolen, LGBT+ Ungdom og LGBT+ Danmark. Find den her.
-
Ligestilling i Danmark, Danmarks Statistik 2025. Find den her.
-
Kvinde Kend Din Historie, Jexen, G. 2021. Lån bogen her.
Underskud, Holten, E. 2024. Lån bogen her.
F-ordet, Søndergaard, S. 2021. Lån bogen her.
We Should All Be Feminists, Adichie, N. 2014. Lån bogen her.
Det Andet Køn, de Beauvoir, S. 1949. Lån bogen her.
Hvorfor er intersektionel feminisme vigtigt, Mino Danmark 2019. Læs den her.
Heartbeats: Hvor er mine hvide, heteroseksuelle, mandlige forbilleder blevet af?, Lund, L. 2024. Læs den her.
-
Alle hader feminister, DR 2020. Find programmet her.
Abdel mellem fjender: Røv, dickpics og feminisme, DR 2019. Find programmet her.
-
A Seat at the Table, Yasin & Baraka.
Den utålmodige feminist, Østergaard & Rasmussen
Kvinde kend din historie!, Jexen