Hvem er Dansk Kvindesamfund?
Dansk Kvindesamfund er en demokratisk medlemsorganisation, der arbejder for ligestilling mellem kønnene i Danmark.
Foto: Malene Nelting
Bred ligestillingspolitisk aktør
Dansk Kvindesamfund er en feministisk organisation, der arbejder for, at ligestilling konstant er en del af den politiske agenda i Danmark og internationalt. Vi er en nonprofitorganisation med fokus på de brede ligestillingspolitiske dagsordener på tværs af partipolitiske skel.
Vi stræber efter et ligestillet samfund med lige rettigheder, og lige muligheder for alle. For at nå dette mål påvirker vi private og offentlige aktører, lovgivningen og politiske diskurser omkring ligestilling, kvinders rettigheder og vilkår. Vi følger udviklingen i kvinders rettigheder i Danmark, Grønland og Færøerne, udarbejder høringssvar, skaber debat og rammesætter ligestillingsproblematikker gennem formidling og vidensdeling.
Trods mange positive samfundsændringer eksisterer der stadig ulighed mellem kønnene. Derfor udfordrer vi status quo, søger indflydelse gennem råd og udvalg, repræsenterer den danske kvindebevægelse og indgår i samarbejder, der fremmer ligestilling. Vi fortsætter kampen for kvinders frigørelse fra alle former for strukturel, social, økonomisk og kulturel undertrykkelse.
Som Danmarks ældste kvindeorganisation, har vi siden 1871 sat ligestilling på dagsordenen og været en markant stemme i debatten om fx kvinders stemmeret, retten til fri abort, kvinders ret til krisecenterophold, kriminaliseringen af psykisk vold og samtykkeloven. Vi kæmper fortsat for mærkesager såsom kønsbaseret vold, ligeløn og reproduktive rettigheder.
Vedholdenhed
Vi har blikket fast rettet mod fremtiden.
Vores organisation bygger på generationer af kvinders arbejde og kampe. Vi står på skuldrene af dem, der gik foran os, og vi kæmper for dem, der kommer efter os. Det er en arv, vi forvalter med stor seriøsitet og respekt.
Vi står fast og tager ansvar, fordi vi ved, at det kræver vedholdenhed at skabe varige forandringer. Vores indsats er ikke kortsigtet, men et langsigtet engagement, hvor vi insisterer på ligestilling – også når resultaterne tager tid.
Vi løfter i flok og arbejder målrettet for at bane vejen for de kommende generationer.
Mod
Vi træder beslutsomt ind i kampen for retfærdighed og ligestilling og insisterer på at blive hørt.
Det kræver mod, styrke og en indre drivkraft – en urkraft – som vi bruger til at udfordre og udvide grænserne for det, vi tror på.
Ligestilling kræver mod til at stå, hvor det er upopulært, når det er nødvendigt. Det handler om at stå fast i kampen for forandring, selv når vejen er vanskelig, og om at insistere på, at vi ikke bærer ansvaret for den gode stemning.
Denne kraft driver os til at kæmpe for en bedre verden – og vi stopper først når ligestilling, ligeværd og lige muligheder er en realitet.
Søstersolidaritet
Vi arbejder ud fra en grundlæggende værdi om fællesskab og solidaritet.
Vi ved, at vi er stærkest, når vi står sammen og lytter til erfaringer og trækker på hinandens kompetencer. Vi fungerer som talerør for kvinders levede liv og forholder os altid åbent og ærligt til de udfordringer, vi møder.
Vi stræber efter at være en samlende kraft, hvor alle kan føle sig hørt og repræsenteret. Vores arbejde er forankret i en forståelse af, at ligestilling og ligeværd ikke er noget, vi kan opnå alene – vi har brug for hinanden for at skabe varig forandring.
Vi er hele tiden åbne for at lære, udvikle os og tilpasse os, så vi bedst muligt kan støtte og repræsentere de mangfoldige erfaringer, kvinder har. Denne tilgang gør os til en stærk og inkluderende bevægelse, der arbejder for at fremme ligestilling og skabe en bedre fremtid for alle – uanset køn.
Medlemsorganisation drevet af fællesskab og frivillighed
Vi er en demokratisk opbygget medlemsorganisation, der arbejder for og med vores medlemmer for at fremme ligestilling i Danmark. Da vi ikke er statsstøttet eller på finansloven, drives vores arbejde udelukkende af medlemsindtægter, fondsmidler og donationer.
Det daglige arbejde varetages af en frivillig valgt landsstyrelse og et lille sekretariat i København. Vores medlemmer spiller en aktiv rolle i organisationen gennem deltagelse i arbejdsgrupper, ved at møde op til det årlige landsmøde og ved at stille op til landsstyrelsen.
I Dansk Kvindesamfund er vi altid interesserede i at høre, hvad der optager vores medlemmer. Vi elsker, når I deler jeres input, erfaringer og idéer med os – for sammen repræsenterer vi et stærkt fællesskab fyldt med forskellige kompetencer og personlige historier.
Vores arbejde handler om kvinders levede liv, og det er jeres stemmer og engagement, der gør en forskel. Vi er dybt taknemmelige for, at så mange vælger at være en del af Dansk Kvindesamfund. Jeres perspektiver hjælper os med at skabe en endnu stærkere indsats for ligestilling i Danmark.
Organisering
Dansk Kvindesamfund er en medlemsorganisation, der i dag består af en frivillig landsstyrelse, som er en arbejdende bestyrelse. Styrelsen organiserer og leder det daglige arbejde sammen med et lille sekretariat og et par projektmedarbejdere. I dag består styrelsen af en forkvinde, en næstforkvinde, styrelsesmedlemmer og suppleanter. Landsmødet er formelt foreningens højeste myndighed. Her vælges styrelsen, som består af 9 ordinære styrelsesmedlemmer, der vælges for 2 år ad gangen, og 3 suppleanter, der vælges for 1 år.
I modsætning til tidligere, hvor foreningen havde kredse rundt om i landet, der frivilligt organiserede lokale i ligestillingspolitik, kampagner og arrangementer, foregår arbejdet i dag primært i landsstyrelsen, sekretariatet og en række arbejdsgrupper. Forkvinden har det ledelsesmæssige ansvar for de ansatte på sekretariatet. Arbejdsgrupperne driver de forskellige arbejdsområder og består af styrelsesmedlemmer, medlemmer af foreningen og frivillige, fx. har vi en some-gruppe, og en række tematiske grupper, der arbejder med at drive vores strategiske indsatsområder.
Sekretariat
-
Charlotte Møller
Sekretær
cm@danskkvindesamfund.dk
+45 33 15 78 37 -
Louise Kjølsen
-
Julie Lykke Nielsen
Projektleder
jln@danskkvindesamfund.dk
+45 20 75 20 62
Styrelse
Vedtægter og regnskaber
-
-
Regnskab over indsamlingen Dansk Kvindesamfund CVR 53361919,
Foto: Malene Nelting
Dansk Kvindesamfunds Retshjælp og Psykologrådgivning
Dansk Kvindesamfunds Retshjælp og Psykologrådgivning yder professionel rådgivning til alle, der har brug for det. Rådgivningen består af erfarne jurister og psykologer.
Rådgivningen er uafhængig af Dansk Kvindesamfund.