Samarbejder og repræsentantskaber
Dansk Kvindesamfund arbejder for at sikre, at ligestilling konstant er en del af den politiske agenda både nationalt og internationalt. Det gør vi bl.a. ved at indgå i strategiske samarbejder og projekter. Dansk Kvindesamfund er repræsenteret i nationale og internationale organisationer, bestyrelser og netværk.
Foto: Malene Nelting
Gynækologisk Obstetrisk Afdeling - Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus
-
Dansk Kvindesamfund og Gynækologisk Obstetrisk Afdeling - Odense Universitetshospital adresserer afgørende emner inden for forskning i kvinders sundhed og sygdomme samt ligestilling. Sammen kæmper vi for at løfte forsømte områder inden for obstetrik og gynækologi, og i fællesskab rette opmærksomheden mod et hidtil underprioriteret område.
Partnerskabet er forpligtet til at fremme ligestilling og forskning inden for områder, hvor kvinder indtil nu har været negligeret eller nedprioriteret. Kvindekroppens historiske ekskludering fra lægevidenskaben har medført, at vi i dag har en begrænset viden om de sygdomme, der kun rammer kvinder, og en mangelfuld viden om diagnosticering og behandling af kvinder for de sygdomme, der rammer begge køn. Det er en ulighed, som vi med dette samarbejde nu håber at kunne tage et opgør med.
-
Samarbejdet skaber en ny og vigtig platform for formidling af forskningsresultater indenfor kvindesygdomme og forebyggelse, så vi sikrer, at vigtige resultater fra forskningens verden bliver anvendt. Vores ambition er at nå alle de kvinder, der påvirkes direkte eller indirekte af den nye viden. Derudover ønsker vi at skabe en platform, der giver kvinder indflydelse på, hvad der skal ske på forskningsområdet for obstetrik og gynækologi fremadrettet. Et centralt mål for partnerskabet er nemlig etableringen af et kvindepanel. Panelet skal spille en afgørende rolle i at præge fremtidig forskning og sikre, at kvindeperspektivet bliver korrekt repræsenteret. Derudover vil vi i partnerskabet være i dialog om forskning og fælles projekter, vi vil samarbejde om relevansen af tilgængelig patientinformation og mere.
-
Det er også ambitionen at engagere medlemmer og andre interessenter i forskning og udvikling igennem fælles kommunikation på sociale medier, paneldebatter og seminarer. Vi vil øge oplysningen og kvalificere debatten om eksisterende og manglende forskning indenfor gynækologi og obstetrik, og hvad vi i fællesskab kan gøre for at adressere manglerne og aktivt involvere kvinder i fremtidige forskningsprojekter.
Vi søger personer til kvindepanel med fokus på forskning i kvindesundhed
I samarbejde med Gynækologisk Obstetrisk Forskningsenhed – Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus søger vi kvinder over 18 år, der er interesseret i at bidrage til forskningen i kvindesygdomme. Panelet skal spille en afgørende rolle i at præge fremtidig forskning og sikre, at kvindeperspektivet bliver korrekt repræsenteret.
Hvad går det ud på?
Melder du dig til kvindepanelet, vil du modtage tilbud om at deltage i:
Brugerråd tilknyttet specifikke forskningsprojekter.
Spørgeskemaundersøgelser relateret til kvindesundhed.
Hver gang du modtager invitationer til enten brugerråd eller spørgeskemaer, træffer du selv beslutningen om hvorvidt du ønsker at deltage. Det er vigtigt for os, at du som medlem i kvindepanelet løbende kan tilpasse dit engagement, så det matcher din hverdag og din aktuelle situation.
Hvad er et brugerråd, og hvad kræver det?
Som medlem i kvindepanelet vil du løbende modtage invitationer til brugerråd inkl. information om, hvad der forventes af dig. Når du modtager invitationen, afgør du selv, om du vil kontakte en forsker bag et projekt og eventuelt høre mere, før du endelig beslutter dig for at være brugerrådsrepræsentant.
Et brugerråd under et forskningsprojekt kan fx arbejde med at justere, hvad der måles på og efterspørges i det specifikke forskningsprojekt, optimere spørgeskemaer til undersøgelsen eller kvalificere teksterne på informationsmateriale. De kan også relatere sig til, hvordan man bedst når en målgruppe og sikre at fx udsatte grupper af kvinder også bliver hørt. Opgaverne differentierer derfor afhængigt af forskningsprojektet.
Brugerrådenes konstellation afhænger ligeledes af forskningsprojektet, men kan fx bestå af kvinder i en specifik aldersgruppe, som har eller har haft en specifik sygdom. Sammen med forskerne danner brugerrådet et helhedsorienteret blik på den problemstilling, der undersøges.
Kan jeg være med?
Alle kvinder over 18 år uanset baggrund og helbred kan tilmelde sig kvindepanelet. Dvs. du behøver ikke have særlige helbredsproblemer eller leve op til andre krav for at deltage i kvindepanelet. Diversitet er centralt for at sikre bred repræsentation af kvindeperspektivet, og vi opfordrer alle kvinder uanset etnicitet, handicap, seksualitet, mv. til at tilmelde sig kvindepanelet.
Hvor meget tid kræver det?
I små forskningsprojekter er der måske kun ét brugerrådsmøde, mens der i forskningsprojekter over flere år måske kan afholdes tre til fem brugerrådsmøder. Møderne vil altid blive tilbudt online. Møder på Odense Universitetshospital kan arrangeres efter ønske. Du vil altid få indsigt i dette, inden du accepterer deltagelse i et brugerråd.
Tilmelding
For at blive en del af kvindepanelet, skal du tilmelde dig nyhedsbrevet herunder.
Ved tilmelding giver du Dansk Kvindesamfund og Odense Universitetshospital lov til at sende dig informationer om nye kommende forskningsprojekter såvel som invitationer til spørgeskemaundersøgelser. Du modtager information om, hvad der forventes af dig i forhold til deltagelse, inden du tager endelig stilling til, om du vil acceptere invitationen.
Munthe
-
Kampen for lige rettigheder og lige muligheder for alle uanset køn er fundamental for både grundlægger af MUNTHE, Naja Munthe og Dansk Kvindesamfund.
MUNTHE har siden 2020 designet en t-shirt til fordel for Dansk Kvindesamfund i anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag.
-
I forbindelse med samarbejdet i 2024 satte vi fokus på repræsentation. For Dansk Kvindesamfund er repræsentation vigtig; for du kan ikke blive, hvad du ikke kan se. Derfor er det afgørende med synlige rollemodeller, som tør stille sig frem, skille sig ud og som tør, at forfølge deres drømme og bane vejen for andre. Skal vi rykke på ligestillingen, så må vi ikke lade vores køn og stereotype kønsroller stå i vejen for, at vi kan opnå vores fulde potentiale. Derfor foregik årets photoshoot på Christiansborg, hvor flere seje kvinder trak i t-shirten for en god sag.
“Hos MUNTHE betyder kvindesagen og kampen for ligestilling meget, hvorfor vi er stolte af endnu en gang at have designet en T-shirt, hvor alt overskuddet går til at støtte Danmarks ældste kvindeorganisation, Dansk Kvindesamfund, og deres arbejde for konstant at fremme kvindesagen. Selvom kampen for ligestilling går helt tilbage til den første bølge af feminisme i 1800-tallet, så er der stadig fremskridt at gøre.” - MUNTHE om samarbejdet, 2024.
-
Dansk Kvindesamfund er Danmarks ældste kvinde- og ligestillingsorganisation, og vi er udelukkende støttet af vores medlemmer og donationer. Ved at købe t-shirten støtter du aktivt Dansk Kvindesamfunds arbejde og virke for at sætte fokus på ligestilling mellem kønnene.
For hvert solgt t-shirt donerer MUNTHE 150 kr. til Dansk Kvindesamfund.
Tak til alle jer ambassadører, der igennem årene har bidraget til at sprede budskabet.
VI BRØLER
-
VI BRØLER er en punk poetisk performance, der handler om den vrede, som kvinder kan gå rundt med pga. vold, manglende ligestilling og mere. Forestillingen formidler sine budskaber for at kræve synlighed på de strukturelle uligheder, der eksisterer i vores samfund.
Forestillingens idé-kvinder Helene Kvint og Pernille Koch har arbejdet for at skabe et kunstnerisk fokus på kvinders livsomstændigheder i et forsøg på at præge dagsordenen i forhold til kvindedrab, vold mod kvinder og ulighed.
Kunsten kan mere end bare at underholde. Den kan være med til at udfordre stereotypiske fortællinger og sætte fokus på både individuel og strukturel uretfærdighed. Kombinationen mellem kunst og oplysning giver os i denne performance indsigt i kvindeliv på en måde, der gør komplekse problemstillinger lettere at forstå og forholde sig til.
-
Forestillingen er udviklet i et tæt samarbejde med Dansk Kvindesamfund, der har fungeret som videnspartner. Dansk Kvindesamfund har bidraget med viden om statistik, strukturelle uligheder og kvinders usynliggørelse. Gennem arbejdet på Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, har vi bag forestillingen fået indblik i den barske virkelighed, voldsramte kvinder lever i. En virkelighed, der bekræfter intentionen bag forestillingen: at udfordre status quo!
-
Forestillingen har premiere 8. marts 2025. I forbindelse med premieren, vil Dansk Kvindesamfund deltage i en talk.
Teatergruppen består af: Pernille Koch, Birgit Løkke og Helene Kvint,
Læs mere om ‘Vi Brøler’ her, hvor du også finder en spilleplan for forestillingen.
Flowering
-
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts hylder Dansk Kvindesamfund og blomstervirksomheden Flowering en håndfuld kvindesagsforkæmpere med en unik specialdesignet blomsterbuket.
Kvindernes Internationale Kampdag er en påmindelse om at kampen for ligestilling er for alle og enhver. Det er også en påmindelse om, at kampen, der indtil nu er kæmpet, langt fra er slut. Netop det ønsker Dansk Kvindesamfund og Flowering at sætte fokus på i dette samarbejde.
Der kan være langt mellem de rosende ord og anerkendelsen, når man som kvinde offentligt ytrer sig om køn og ligestilling. En smukt buket blomster kan selvfølgelig aldrig sidestilles med det at have lige rettigheder og lige muligheder. Dog er det vigtigt at huske i kampen for at skabe et mere ligeværdigt samfund for alle køn at takke og anerkende alle dem, som tager denne kamp. Takket være dem, kan vi alle leve liv, der er mere frie og lige.
-
Flowering har skabt en kvindekampdagsbuket sammensat af lyse og friske farver, der vidner om håb, fejring og styrke. For hver solgte kvindekampdagsbuket doneres 25 kr. til Dansk Kvindesamfund. Buketten sælges i ugerne omkring d. 8. marts. Flowering og Dansk Kvindesamfund ønsker at opmuntre alle til at hylde de vigtige kvinder i deres liv og sende dem en hyldest i form af en kvindekampdagsbuket i perioden.
Læs mere her.
-
Marie Hald, Astrid Olsen, Sandra Yi Sencindiver, Julia Lahme, Moeisha Aden, Louise Herping, Sofie Riise Nors, Anne Kirstine Cramon, Emma Libner, Nadeen Aiche, Camilla Søe (2024).
Emma Holten, Jino Victoria Doabi, Ellie Jokar, Ida-Sophia Petersen, Manila Ghafuri, Aram Ostadian-Binai og Feven (2023).
Sherin Khankhan, Sofie Linde, Mia Wagner, Natasha Al-Hariri, Mary Consolata Namagambe, Kefa Abu Ras, Irina Olsen, Josefine Klougart og Sandie Westh (2022).
Se videoerne, hvor vi overrækker blomsterne her.
Lige Adgang
-
Lige Adgang sætter med kampagnen ‘Ingen stress – vi løser det!’ fokus på etnisk minoritetsstress og dets årsager: oplevelser med racisme og diskrimination på arbejdspladsen. Sammen med syv virksomheder og NGOer skaber Lige Adgang sprog for det vi ikke taler om, så vi kan gøre noget ved det.
Alle fortjener lige adgang til trivsel på arbejdspladsen, men desværre oplever nogle såkaldt ‘etnisk minoritetsstress.’ Rapporten ‘Etnisk Minoritetsstress på arbejdspladsen’ viser nemlig, at mange etnisk minoritetsansatte oplever at føle sig udsat for racisme og diskrimination på arbejdspladsen bl.a. gennem racistisk mikroadfærd.
Kampagnen skal udover at oplyse om etnisk minoritetsstress og dets årsager, hjælpe ledere og HR-medarbejdere til at skabe mere inkluderende arbejdspladser.
IKEA, Lederne, Diversity Works, Sovino Brands, KVINFO, Brøndby IF og Dansk Kvindesamfund er partnere i kampagnen.
Læs mere her.
-
Etnisk minoritetsstress er en vigtig dagsorden for ligestilling og ligeværd, som Dansk Kvindesamfund bakker fuldt op om.
I forbindelse med samarbejdet har vi:
Afholdt anti-racistisk workshop på Dansk Kvindesamfunds landsmøde i 2024
Afholdt anti-racistiske workshops i styrelsen
Afviklet en talk på Talk Town i 2024 om antidiskrimination og allyship, herunder hvorfor det er en vigtig samtale i foreningslivet.
Markante Kvinder
-
Ideen om et jubilæumsfrimærke opstod, da Dansk Kvindesamfunds 150-års jubilæum stod for døren i 2021. I samarbejde med PostNord fandt vi frem til at projektet skal hylde kvinder, som har gjort en forskel. Siden frimærkets indførelse i 1851 havde blot 10 borgerlige kvinder indtil da været portrætteret på danske frimærker.
Vi udvalgte 55 kvinder, som i Dansk Kvindesamfunds 150-årige levetid havde markeret sig og skabt forbilledlige ændringer inden for deres særlige felt og virke. Et andet krav var, at kvinderne er afdøde.
Listen af kandidater blev ved hjælp fra et ekspertpanel kortet ned til formatet for en frimærkeserie. Frimærkeserier består som regel af fem, men PostNord var så begejstrede for projektet, at vi endte med at udgive 10 forskellige mærker. Det er første gang i historien, at en sådan serie er blevet skabt.
De 10 Markante Kvinder
-
Seismolog og opdager af jordens faste indre kerne. Blev meget anerkendt i USA, men fik i levende live aldrig rigtig anerkendelse i Danmark. I udlandet modtog hun et væld af priser og æresbevisninger for sin hypotese og sin forskning, som hun holdt i hævd langt op i pensionsalderen.
I 1971 blev hun hædret med den amerikanske Bowie-medalje; den ypperste udmærkelse en geofysiker kan opnå i USA. Hendes metode blev betegnet som ”sort magi, som ingen computer kan eftergøre...”
Senere hen blev hun æresdoktor ved Columbia University (New York), og hun udgav sin sidste forskningsartikel som 99-årig. Hun døde som 104-årig i 1993.
“Uden konkurrence den mest succesrige forsker – og derfor det eneste kvindemonument, der nu er på Frue Plads. Hun fik i Danmark indtil for få år siden meget lidt anerkendelse, – mange ved endda stadig ikke, hvem hun er. Det gør vi op med her” – Lykke Friis.
-
Danmarks første kvindelige student, første kvindelige akademiker og første kvindelige læge. Hun fik ekstraordinært lov til at tage studentereksamen og hendes ansøgning til Københavns Universitet var medvirkende i at bryde mændenes akademiske monopol.
Der var stor modstand fra mandlige læger, da man mente at hun ikke burde beskæftige sig med gynækologi. Det til trods, åbnede Nielsine Nielsen sin egen klinik, og ydede et stort stykke sundhedsmæssigt arbejde for prostituerede kvinder.
Nielsine Nielsen var aktiv i Dansk Kvindesamfund.
“Fordi hun brød igennem muren og blev den første kvindelige medicinstudent. Hun var også medvirkende til, at kvinder i det hele taget fik adgang til universitetet. Sikke en bedrift!” – Özlem Cekic.
-
Billedhugger. Står bl.a. bag Rytterstatuen på Christiansborgs Ridebane. Hun var den første kvindelige billedhugger i verden, der stod bag et kongeligt ryttermonument.
Anne Marie Carl Nielsen kæmpede for kvinders plads i kunsten og var ekstremt produktiv. Hun vandt et hav af priser og fik stor anerkendelse internationalt.
“Den første kvindelige billedhugger i verden, der skabte et kongeligt ryttermonument. Hun var fuldt ud – og mere til – lige så talentfuld og produktiv som sine mandlige kolleger” – Jane Sandberg.
-
Digter med værker oversat til 30 sprog. Hun modtog et utal af priser, og flere vægtige stemmer har sagt, at hun burde have modtaget Nobels Litteraturpris.
Inger Christensen var internationalt anerkendt. I Tyskland blev hun endda kaldt ”Die Christensen.”
“En af vores største poeter gennem tiderne. Hun var på tale til nobelprisen i litteratur, og hendes poesi er anbefalet pensum i gymnasiet. Alligevel er hun langtfra lige så kendt som andre store danske forfattere, på trods af at hun er kendt og berømmet langt uden for landets grænser og oversat til de fleste europæiske sprog” – Gry Jexen.
-
Verdens første parlamentarisk valgte kvindelige minister. Hun var socialdemokratisk undervisningsminister fra 1924-1926.
Hun blev kaldt regeringens ”eneste mandfolk,” og var arbejderkvindernes stemme.
“Alene fordi hun er verdens første parlamentarisk valgte kvindelige minister; det siger alt! Hun var højtuddannelse og arbejdsom. Hun kæmpede for bedre forhold for tjenestefolk, for arbejdere og for kvinder og børn. Kvinde i en mandeverden” – Jane Sandberg.
-
Socialrådgiver, brevkasseredaktør, radiovært og forfatter. Alle unges samtalepartner op gennem 1970’erne, 80’erne, 90’erne og 00’erne. Som meget ung var hun involveret i Dansk Kvindesamfunds Ungdomskreds og på barrikaderne for adgangen til fri abort.
“En ildsjæl, der fortjener at blive anerkendt igen og igen – alle unges samtalepartner op gennem 1970’erne, 80’erne og 90’erne. Tænk, hvor mange unge mennesker hun har hjulpet til at tackle selv de sværeste problemer med sin empati og sit overskud. Hun evnede virkelig at få unge i modgang til at føle sig hørt og ikke alene!” – Malou Aamund.
-
Dressurrytter og et af dansk ridesports første store navne. Vandt sølv i 1952 ved OL i Helsinki. Dette var første gang konkurrencen var åben for kvinder.
Få år forinden havde hun været totalt invalideret af polio. Hun kunne hverken gå eller spise selv. Men med viljestyrke og hård træning insisterede hun på at træne sig selv op til at komme tilbage.
Hendes succes blev regnet for usandsynlig og fik meget omtale verden over, hvor polio i mange lande var en frygtet sygdom.
“Kæmpede mod både mænd og kvinder ved OL og overvandt polio. Ekstremt viljestærk, ekstremt målrettet; kæmpe forbillede” – Lykke Friis.
-
Rapper, sanger og sangskriver. I løbet af relativt kort tid manifesterede hun sig som et særligt talent inden for rap og reggae.
En stor del af hendes popularitet opnåede hun posthumt, og har indskrevet sig som et ikon. Hendes flow var knivskarpt og poetisk og hendes udstråling stærk.
“Insisterede på, at det at være dansk er noget alle, der bor i Danmark, kan kalde sig. Formidabel sangskriver, havde kæmpe integritet og power” – Özlem Cekic.
-
Etablerede kagefirmaet, Karen Volf, i 1920’erne, hvilket udviklede sig til et forretningsimperium. Hun startede i det små med at sælge hjemmebagte småkager, som blev en kæmpe succes.
I dag er Karen Volf en international eksportsucces og producerer 14.000 tons kager pr. år.
“En rollemodel for alle kvindelige iværksættere. Med mod og passion skabte hun en virksomhed i en tid, hvor kvinder hørte til i hjemmet. Karen Volf fik skabt et internationalt brand, der har holdt i mere end 100 år. Forretningsmæssigt et kæmpe talent” – Malou Aamund.
-
Cand.polit., kvindesagsforkæmper og formand for FNs Kvindekommission, 1946-1948. Hun er blandt ophavskvinderne til forslaget om, at FN skal stille krav til medlemslandene om, at kvinder skal have samme politiske rettigheder som mænd.
Bodil Begtrup var definerende for FNs Kvindekommissions arbejde med ligestilling for verdens kvinder.
Udover jobbet som FN-delegat, førte hendes vedholdende arbejde for ligestilling til jobbet som Danmarks første kvindelige ambassadør i 1949 i Island.
I 1951 blev hun udnævnt til ridder af Dannebrogsordenen.
“Formand for FNs nyoprettede Kvindekommission i 1946, som krævede ligestilling for kvinder og mænd på verdensplan. Næstformand for det udvalg, der førte menneskerettighedserklæringen frem til vedtagelse i 1948. Advokerede for den mere inkluderende ordlyd “equal rights for men and women” i stedet for kun “equal rights for men” – Gry Jexen.
-
Gry Jexen,
Historiker og formidler.Özlem Cekic,
Foredragsholder, forfatter, debattør og tidl. folketingsmedlem.Malou Aamund,
Bestyrelsesmedlem i flere større danske og internationale bestyrelser.Lykke Friis,
Direktør for Tænketanken Europa og sportsekspert.Jane Sandberg.
Kunsthistoriker og tidl. museumsdirektør på ENIGMA.Martin Pingel,
Designchef i PostNord.Signe Gissel Schmidt,
Historiker, initiativtager og tidl. næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund.Kunstneren bag de 10 motiver: Thit Thyrring.
Repræsentantskaber
-
Alliancen for fri abort
Alliancen mod seksuel chikane
Dansk Folkeoplysnings Samråd
Dansk Kvindesamfunds Krisecentre
Folkevirke
Hulda Pedersens Legat
Kaj Borchsenius og hustrus mindelegat
Kvinderådet
Kvindernes Bygnings Fonds Repræsentantskab
Kvindernes U-landsudvalg (KULU)
Ringsted Krisecenter
Rådet for Menneskerettigheder
Voldsobservatoriet
-
Som organisation er vi repræsenteret på internationalt niveau for at fremme vores arbejde uden for Danmarks grænser.
Den Europæiske Kvindelobbys Voldsobservatorium (EWL)
International Alliance of Women (IAW)
Foto: Malene Nelting
Tak
Dansk Kvindesamfund vil gerne takke fotograf, Malene Nelting for at have doneret sin tid til at tage billeder til Dansk Kvindesamfund og projektet KALDER ALLE UNGE.
Vi vil også gerne takke Demokrati Garagen for at donere lokaler til fotoshootet.
Endeligt skal der lyde en stor tak til alle jer, der frivilligt stillede jer selv til rådighed for at deltage i fotoshootet.