Strategiske indsatsområder

Vi arbejder målrettet med 4 strategiske indsatsområder, som du kan læse mere om her.

  • Usynlige kvinder er et af vores strategiske indsatsområder fordi kvinders bidrag, kvindekroppen, kvinders sikkerhed og meget mere er blevet - og bliver stadig - negligeret og udelukket fra alt for mange områder. Det har ført til, at kvinder er blevet usynliggjort, og at samfundet indrettes systematisk med øje for mænd - på mange områder på bekostning af kvinder. Det vil vi have et opgør med.

    Problematikken med usynliggørelse af kvinder er meget omfattende. Det ser vi bl.a. i bogen "Usynlige Kvinder" af Caroline Criado Perez; en bog, som arbejdsgruppen for Usynlige Kvinder i høj grad lader sig inspirere af. I bogen beskriver Perez, hvordan vi lever i et samfund designet til manden som standard. Det skaber problemer for kvinder inden for stort set alle områder som fx byplanlægning, offentlig transport, arbejdssikkerhed, Forsvaret, medier, videnskab og medicin.

    Grundet den omfattende usynliggørelse af kvinder i samfundet, har vi udvalgt en tematik: kvindesundhed, bl.a. obstetrik, gynækologi og hormonelle livsfaser. Fra 2025 påbegynder vi også et fokus på kvinders mentale sundhed. Dette gør, at vi kan fortsætte arbejdet med medicin, forskning og diagnosticeringsproblematikker i et kønsperspektiv, men også begynde at dykke ned i emner som fx mental load, ADHD og trygge forhold for barslende og fødende.

    Arbejdet i Usynlige Kvinder-arbejdsgruppen er drevet af dedikerede frivillige. Hvis dette emne er ét, du kunne tænke dig at arbejde frivilligt med, så kontakt sekretariat@danskkvindesamfund.dk.

    Partnerskab med Gynækologisk Obstetrisk Afdeling - Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus

    Et resultat af vores strategiske indsats Usynlige Kvinder er et partnerskab med Gynækologisk Obstetrisk Afdeling. Sammen adresserer vi afgørende emner inden for forskning i kvinders sundhed og sygdomme samt ligestilling. Vi kæmper for at løfte forsømte områder inden for obstetrik og gynækologi, og i fællesskab rette opmærksomheden mod et hidtil underprioriteret område. 

    Danmarks første Kvindepanel: Vi søger deltagere til vores Kvindepanel med fokus på forskning i kvindesundhed

    En del af partnerskabet med OUH og Svendborg Sygehus er, at vi udvikler et kvindepanel. Derfor søger vi nu kvinder over 18 år til at bidrage til forskningen i kvindesygdomme.

    Panelet skal sikre, at kvindeperspektivet repræsenteres i fremtidige forskningsprojekter på området for gynækologi og obstetrik.  

    Ved at skrive dig op til kvindepanelet, vil du få tilbud om at deltage i forskellige brugerråd tilknyttet relevante forskningsprojekter, samt mulighed for at deltage i spørgeskemaundersøgelser. Opgaverne i brugerrådene og mødekadencen varierer afhængigt af forskningsprojektet. Møder afholdes online, og faciliteres af den ansvarlige forsker.  

    Læs mere og tilmeld dig her →

  • Ligeløn og repræsentation er en af vores strategiske indsatsområder.

    Vi arbejder for ligeløn

    I Dansk Kvindesamfund mener vi, at løngabet er en ulighed, der hverken kan forklares eller forsvares – den er resultatet af strukturer som det kønsopdelte arbejdsmarked, diskrimination, strukturelle uligheder såsom barsel, kønsroller og kønsulighed i ledelse, der alt sammen ikke fremmer hverken ligeløn eller ligestilling.

    Derfor er det en af vores strategiske indsatsområder at sætte fokus på manglende reel ligeløn og ligeværd på arbejdsmarkedet.

    Ambitionen er reel ligeløn mellem kønnene og øget repræsentation af kvinder på tværs af etnicitet i ledende stillinger.

    Vi arbejder for bedre repræsentation på tværs

    Vi arbejder for et mindre kønsopdelt arbejdsmarked, at kvinder har adgang til at deltage i beslutningsprocesser og opnå magtfulde positioner i samfundet på lige fod med mænd.

    Vi har fokus på manglende repræsentation af begge køn i uddannelsessystemet, da det bidrager til et kønsopdelt arbejdsmarked, hvilket er en væsentlig årsag til lønforskelle mellem fagområder.

    Vi sætter fokus på at repræsentation på tværs af køn og baggrunde i forskellige fagområder er vigtigt for at reducere bias og historisk ulighed, som har fastholdt et kønsopdelt arbejdsmarked.

    Vi er opmærksomme på, at arbejdsmarkedet er under forandring, og at teknologiske fremskridt vil ændre fremtidens jobmuligheder. Uden initiativer, der er tager højde for det, er der risiko for, at de mest attraktive stillinger i stigende grad vil være forbeholdt mandsdominerede sektorer.

    Vi arbejder for at fremme kvinders repræsentation i mandsdominerede sektorer for at sikre reel ligestilling og adgang til fremtidens arbejdsmarked.

    Vi vil fremme repræsentationen af minoriserede kvinder, der ofte oplever både større og krydsende former for diskrimination. Det kan skyldes faktorer som etnisk baggrund, seksuel orientering eller andre former for minorisering. Det gør vi for at modvirke stigmatisering og styrke social mobilitet.

  • Vold mod kvinder er en af vores strategiske indsatsområder fordi volden er et strukturelt problem. De former for vold, piger og kvinder er særligt udsat for, er voldtægt, stalking, seksuel chikane, menneskehandel, kvindelig omskæring, tvangsægteskab, social kontrol, partnervold og femicide.

    I Dansk Kvindesamfund ser vi vold mod piger og kvinder som et ligestillingsproblem. Vi arbejder strategisk for at bryde med kønsbaseret vold og for en fremtid fri fra vold mod kvinder og piger.

    Hvordan vi arbejder

    Vi driver to krisecentre for kvinder og børn udsat for vold. På krisecentrene støtter vi kvinder og børn i, at de ikke har skyld i volden, og arbejder for, at de kan starte en tilværelse uden vold. Følg krisecentrenes arbejder her.

    Vi skaber offentlig og politisk opmærksomhed om behovet for forandringer, og for at forbedre vilkårene for ofrene.

    Vi arbejder for at gøre opmærksom på de udfordringer, voldsramte kvinder lever med, samt de barrierer de møder, når de forsøger at forlade en voldelig partner eller familie.

    Vi taler ofrenes sag og arbejder for at bryde med victimblaming og vende fokus væk fra offer og hen på gerningsmandens ansvar for volden.

  • Unge og ligestilling et af vores strategiske indsatsområder fordi vi mener, at unge spiller en central rolle i at skabe feministiske forandringer.

    Unges perspektiver og erfaringer skal høres, og vi vil gøre unges stemmer svære at overse i samtalen om ligestilling. Derfor har vi udviklet et projekt for unge mellem 16 og 30 år, der skal styrke deres deltagelse i debatten om, hvordan et ligestillet samfund ser ud.

    Projektet KALDER ALLE UNGE skal inspirere og engagere unge til at sætte fokus på ligestilling.

    Visionen er, at projektet udvikler sig til en unge-bevægelse, der efterlader et aftryk, og bidrager til at forme et samfund baseret på ligeværd og inklusion.

    Gennem projektet skaber vi et netværk af ligestillingsambassadører, som får mulighed for at prøve kræfter med aktivisme og præge debatten på deres måder.

47,5%

af kvinder i Danmark har oplevet at blive udsat for fysisk vold, trusler og/eller seksuel vold. Det er et af de højeste omfang i hele EU.

40%  

af det samlede løngab i Danmark kan henføres til, at kvinder får lavere løn end mænd i samme profession og job.

95%  

af de beskæftigede sygeplejersker er kvinder, mens mænd udgør 70% af de ansatte i IT-branchen.

Maria Søndergaard
Forkvinde, Dansk Kvindesamfund

"Det er ikke ualmindeligt, at kvinders smerter og symptomer bliver affejet som "psykisk betinget." Kvinder venter markant længere end mænd på at få en diagnose, når de henvender sig til lægen. Vi investerer ikke tilstrækkeligt i forskning i kvinders sygdomme og symptomer. Meget af den eksisterende forskning baseres på mænd og deres helbred. Det vil vi være med til at ændre."

Foto: Malene Nelting

Læs mere om vores ligestillingsemner

I Dansk Kvindesamfund beskæftiger vi os med en lang række ligestillingspolitiske emner. Herunder kan du læse om nogle af de vigtigste ligestillingsemner og vores holdninger til dem.

Læs mere →