Facebook Twitter Instagram search

Susanne Staun får Mathildeprisen 2016

Forfatteren Susanne Staun fik fredag d. 30 september Dansk Kvindesamfunds Mathildepris, som er en pris der gives for en særlig indsats, der har fremmet ligestillingen mellem kvinder og mænd.

Siden udgivelsen af bogen “Velkommen til mit mareridt” har Susanne Staun utrætteligt forsøgt at gøre os alle opmærksomme på forældreansvarslovens afgrundsdybe sorte hul – der hvor kvinder og børn uforskyldt falder i, når de prøver at undslippe en voldelig partner. Derfor har Dansk Kvindesamfund valgt Susanne Staun som dette års prismodtager af Mathildeprisen 2016, når den uddeles fredag d. 30. september kl. 16 hos Berlingske Media.

”Susanne Staun gør det, som medierne ikke kan eller vil. Hun tvinger os til at tage stilling på et oplyst grundlag. Hun lytter ikke til voldelige fædre og andre, der prædiker forældrelighed fremfor barnets bedste. Hun gør i stedet op med de samme aktørers myteudbredelse, når de fremstiller mænd som ikke-ligestillede og uretfærdigt behandlede, og kvinder som løgnagtige og konfliktoptrappende,” lyder begrundelsen fra Lisa Holmfjord, forkvinde i Dansk Kvindesamfund.

Dansk Kvindesamfund har uddelt Mathildeprisen siden 1970. Prisen går til en person eller organisation, der har været med til at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd, og blandt de tidligere prismodtager er bl.a. politikeren Britta Thomsen, forfatteren Hanne-Vibeke Holst og udenrigskorrespondenten Simi Jan.

Susanne Staun er glad for prisen, selvom den kan få det til at se ud som om, hun kun taler kvindernes sag:

”Prisen er på én og samme tid en legitimering af mit arbejde, men den kan desværre også opfattes som om, jeg kun ser det fra en kvindesagsvinkel snarere end en børnevinkel. De beskyldning hører jeg ustandseligt. Men sagen handler om, at vold og overgreb mod kvinder og børn er fuldt legitimeret i dagens Danmark – af loven, af regeringen og af den offentlige bevidsthed. Regeringen har med sit seneste udspil vist, at den, trods indgående viden om forholdene, vælger at ignorere den viden og i stedet satse på yderligere fædre-rettigheder, ” fortæller Susanne Staun.