Facebook Twitter Instagram search

Retten til at bære tørklæde handler også om kvinderettigheder

Med filmen ’De kaldte hende for LUDER’ ønsker Dansk Kvindesamfund at gå ind i debatten om tørklædet.

”I Danmark burde det ikke spille nogen rolle, hvordan en kvinde klæder sig. Men det gør det. Derfor går vi ind i debatten, for kvinderettigheder handler også om retten til at vælge, hvor lidt eller hvor meget tøj man har lyst til at tage på, uden at møde diskrimination ” siger Lisa Holmfjord, forkvinde for Dansk Kvindesamfund.

Filmen er skabt af instruktøren Alex Sabour fra filmselskabet Gorilla Media, der bl.a. også stod bag ’#JegErDansk’ filmen, der i foråret skabet massiv opmærksomhed med 10 mio. visninger. ’De kaldte hende LUDER’ varer 1 minut og 27 sek., og det er vores håb, at filmen vil gå viralt og nuancere debatten, som alt for ofte er gennemsyret af en retorik, der fordømmer tørklædet.

”Der er en voksende diskrimination mod kvinder, der i deres fysiske fremtoning tilkendegiver deres tro ved at dække sig til. De oplever at blive skubbet til, råbt efter og spyttet på, ligesom fremmede forsøger at rive deres tørklæde af. Det er alvorlige hadforbrydelser, der foregår hver dag i det offentlige rum,” siger Lisa Holmfjord, der i sit arbejde som direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecenter ofte møder muslimske kvinder både med og uden tørklæde.

”Der er vidt forskellige bevæggrunde til, at muslimske kvinder vælger at dække sig til. Udenforstående kan være enige eller uenige i de bagvedliggende bevæggrunde, men det tilkommer ikke andre at vurdere og kommentere gyldigheden af valget, så længe det sker frivilligt,” siger Lisa Holmfjord.

Dansk Kvindesamfund fortsætter debatten på Folkemødet under overskriften ’Skal Sana smide tørklædet?”
Det sker fredag d. 16. juni kl. 17.50 – 18.50.