Facebook Twitter Instagram search

Mona og Superhelten – en kvindelig cosplayer

Cosplay er populært som aldrig før i Danmark. De danske cosplayfestivaler vokser sig stadig større, mens Nationalmuseet har åbnet en permanent udstilling om emnet. Kort om Køn har mødt Mona Winther, som er cosplayer, og som vækker tegneseriefigurerne til live når hun træder ind på cosplayscenen.

Superhelten Rogue står med armen løftet foran sig med knyttet næve. Hendes grønne og gule dragt sidder tæt ind til kroppen. Det brune og sølvfarvede hår krøller, og når langt ned ad ryggen. Hun er klar til kamp. Men Rogue er ikke en tegnet superhelt. Hun hedder Mona og hun er cosplayer.

Siden 2004 har Mona flere gange om året forvandlet sig til en vaskeægte superhelt. Iført kostume, paryk og makeup dyrker hun sin sin lidenskab for det amerikanske og japanske tegnerserieunivers. Favoritfiguren er Rogue fra X-men på grund af Rogues styrke og sexappel: hun kan suge livet ud af folk, hun kan flyve, og hun kan slå hårdt. Og hun ser sexet ud, mens hun gør det, synes Mona!

Forvandlet til en stærk superhelt
Ordet cosplay er en sammentrækning af costume og play, og går ud på at klæde sig ud som karakterer fra tegneserieuniverset. At klæde sig ud kender man fra USA, men det var Japan, som tog den amerikanske udklædningstradition til sig og skabte cosplay. Fra starten af 1990’erne spredte cosplay sig til Europa og USA, og siden da har udbredelsen af cosplay kun taget til. I dag findes der tusindvis af cosplayconventions rundt omkring i verden. Også i Danmark er der hvert år flere cosplayfestivaler, og i 2015 åbnede Nationalmuseet en permanent udstilling om cosplay. Dertil findes flere undergenrer inden for universet. Nogle dyrker de japanske mangafigurer, andre de amerikanske superhelte. Og nogle cosplayere bliver simpelthen til den figur, som de beundrer så meget: det sker at de hele dage taler, agerer og bevæger sig, som karakteren ville gøre det. Andre, som Mona, kan lide at klæde sig ud, skyde photoshoots og stille op til konkurrencer. Sammen med sine venner syer hun kostumer, tegner, og lægger makeup, så hun ikke længere er Mona fra Vanløse, men en hårdtslående superhelt. Og når Mona står på scenen som Rogue eller en anden superhelt, bliver hun en anden:

“Jeg er stadig mig, men det er alligevel en speciel følelse. For hvis jeg bare var mig, der skulle stå på en scene, det bryder jeg mig ikke om. Men når jeg er en stærk superhelt, så er jeg hende. Så er jeg ikke sårbar på samme måde”.

Fra Hygge-Mona til sexet power-kvinde
Den danske cosplay scene, som Mona dyrker, er domineret af kvinder. Ved konkurrencer skal deltagerne selv sy deres kostumer, og det er der umiddelbart flere kvinder end mænd, der er interesseret i. Derfor er det også kvinderne, der styrer på scenen.

På trods af kvindernes dominans ved konkurrencerne bliver cosplayuniverset til tider kritiseret for at være sexistisk. Det er nemlig mandlige udgivere og tegneserietegnere, der har skabt et fantasiunivers fyldt med letpåklædte og sexede kvinder rettet mod et mandligt publikum. Men i dag er det kvindelige cosplayere, som vækker de sexede figurer til live. Mona er enig i, at de kvindelige tegneseriefigurer er sexede. Men hun mener ikke, at det nødvendigvis er et problem:

“Selv om kvinderne ofte ikke har så meget tøj på, så er det stadig stærke kvinder, der kan slå fra sig. Figurernes påklædning er også ved at ændre sig i takt med de nye udgivelser. Her er kvinderne ikke lige så sexede påklædt, og de er også mere tildækkede”.

At klæde sig ud som sexet tegneseriefigur har dog ikke noget med sexisme at gøre, mener Mona. Når man både vælger karakter og tøj, har man jo selv valgt det og har på den måde selv magten. Og så kan det også være frigørende at være sexet og stærk:

“Til hverdag er jeg hygge-Mona, og har ganske almindeligt tøj på. Men når jeg forvandler mig til en karakter, så kan jeg godt lide, at mine bryster mødes i en push-up bh, og at jeg har et flot kostume på. Så føler jeg mig sexet og i kontrol. Det er sexede power-kvinder, som jeg ofte falder for og laver, og det er befriende for mig”.