Facebook Twitter Instagram search

Kirstine Holst får Mathildeprisen for sin kamp for samtykke

Kirstine Holst hædres med Dansk Kvindesamfunds Mathildepris for sit vedholdende arbejde med at få en ny voldtægtslovning, der er baseret på samtykke. Hun har brugt sig selv og sin egen historie og ved eksemplets magt vist, at man som enkeltperson kan gøre en forskel.

”Kampen for ligestilling har altid været et langt sejt træk, der kræver tålmodighed og viljestyrke. Sådan er det stadig, det kræver sin kvinde at holde ved. Sådan en kvinde er Kirstine Holst. Med udgangspunkt i sin egen historie som voldtægtsoverlever har hun gennem to år markeret sig i den offentlige debat omkring det juridiske system og har gjort opmærksom på, hvor uretfærdig voldtægtslovgivningen er. Hun har vedholdende bidt politikerne i haserne og har været med til at få politisk opbakning hen over midten til en samtykkebaseret voldtægtslovgivning,” siger konstitueret forkvinde i Dansk Kvindesamfund, Helena G.  Hansen.

Mathildeprisen bliver uddelt fredag d. 6. marts i Fællessalen på Christiansborg under konferencen: ”Let’s Talk About Yes, What’s Next?”, som bliver afholdt sammen med Amnesty International og Kvinderådet og med støtte fra Enhedslisten.

”Vi er stolte af at kunne give Kirstine Holst Dansk Kvindesamfunds Mathildepris. Prisen går til personer, der er med til at fremme ligestilling mellem mænd og kvinder. Prisen blev uddelt første gang i 1970 og er opkaldt efter forfatter Mathilde Fibiger (1830-1872), der var sin tids største fortaler for kvinders frigørelse, og Kirstine Holst er i høj grad en kvinde af samme kaliber,” siger Helena G. Hansen.

Kirstine Holst, der er journalist og aktiv indenfor Det Konservative Folkeparti, er taknemmelig for prisen og lettet over, at der endelig kommer en ny lovgivning:

”Det politiske initiativ til en samtykkelovgivning er modigt, men det er også på tide. For to år siden blev ham, jeg troede ville blive dømt for voldtægt, frikendt efter en proces, som rystede min tillid til retssamfundet. Efter at have talt med mange andre ofre stod det tydeligt for mig, at den uretfærdighed og det svigt, jeg oplevede, skete for mange. Det, jeg oplevede, var blot udtryk for en normal tilstand i vores samfund. Jeg følte, at med den viden var det min samfundspligt at gøre noget ved det, med de ressourcer jeg har.  Jeg ser ikke kun prisen som en anerkendelse af mig og mit arbejde for en ny lov og systemiske forandringer, jeg ser det også som en anerkendelse af alle de enkelte personer, der har stået frem med deres historier eller sat sig selv i spil i denne sags tjeneste. Jeg vil gerne rose Dansk Kvindesamfund for at hædre det personlige initiativ og at inspirere og motivere til mere af det”, siger Kirstine Holst.

Med prisen følger en smuk lille vase, som er skabt af keramikeren Helle Vestergaard Ceramics – porcelain poetry.

For yderligere oplysninger eller fotos fra prisoverrækkelsen kontakt venligst:

Pressechef, Christina Alfthan, Dansk Kvindesamfund

Direkte: 40609008 / [email protected]