Facebook Twitter Instagram search

Lisa Holmfjord holder tale ved 8. marts demonstration

Lisa Holmfjord, forkvinde i Dansk Kvindesamfund og direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, holder tale til netværket Aldrig din skylds 8. marts demonstration på Nytorv i København.

Lisa Holmfjord om hvorfor hun taler til demonstrationen den 8. marts:

“Seksuelle krænkelser og andre former for vold rammer kvinder i hele verden og i alle sociale lag. Det er ingen nyhed, sådan har det altid været. Men for første gang i verdenshistorien, taler vi åbent om det -for første gang bliver der lyttet. #MeToo-bølgen har skabt en bred og voksende erkendelse af, at vi i 2018 stadig lever i en verden, hvor seksuelle krænkelser og anden vold mod kvinder er et alvorligt og strukturelt problem. Siden oktober 2017 har vi talt om kvinders ret til at leve uden chikane, vold og overgreb. Nu må det være tid til handling.”

Arrangørerne skriver om demonstrationen:

“Aldrig din skyld kalder til #MeToo på kvindernes internationale kampdag. #MeToo startede rigtig stærkt ud i Danmark, og var på alles læber i sensommeren 2017 efter filmmogulen Harvey Weinstein blev anklaget for at have både voldtaget, krænket og misbrugt et hav af skuespillere. Misbruget og krænkelserne havde stået på i årevis indtil #MeToo-kampagnen så dagens lys.

I Danmark har der også været en kæmpe #MeToo-debat. Bl.a. fik Peter Aalbæk en tur gennem mediemaskinen, efter afsløring af særdeles sexistiske og kritisable arbejdsmetoder og magtmisbrug i filmselskabet Zentropa, der mest ramte unge kvinder. Godt nok var Peter Aalbæk meget diskuteret i en periode og var lejlighedsvist sendt på noget a la ‘ufrivillig orlov’ fra sin post. Men for kort tid siden var han tilbage.

Nu oplever vi – som forventet – at der er kommet en del offentlig modstand mod #MeToo-bevægelsen. Den er blevet kaldt en heksejagt mod mænd, det hævdes at #MeToo er orkestreret af mandehadende og ultra rabiate feminister, kvinderne er for sarte, der bliver udtrykt bekymring for at flirt og sex bliver umuliggjort, kvinders oplevelser af overgreb og krænkelser bliver negligeret, kendte mennesker bliver hevet ind i tv-studier for at tale om de nypuritanske tilstande #MeToo afstedkommer etc., etc. Kort sagt: En masse folk, der ikke har forstået en skid af, hvad #MeToo betyder og/eller har rigtig svært ved at acceptere, at der røres ved deres privilegier, udtaler sig.

Dog ser vi også positive tilkendegivelser og opbakning. Bl.a. fra den danske skuespillerbranche, der har tage fat i begrebet #TimesUp, sangerinder, der har underskrevet et #MeToo-manifest, kampagner fra faglige organisationer mod sexchikane mm.

#MeToo er kommet for at blive, og vi holder ikke mund før piger og kvinder kan færdes trygt på gader og stræder, i nattelivet, på arbejdspladser og alle steder. Vi stopper aldrig med at bekæmpe voldtægt, voldtægtskultur, mord og krænkelser.

Aldrig din skyld går på gaden til kvindernes internationale kampdag.”

Du kan læse mere og tilmelde dig demonstrationen på Facebook. Klik her.