Facebook Twitter Instagram search

Feministisk sommerlæsning

Varme solskinsdage og lange sommeraftener kalder på en god, feministisk bog. Kort om Køn har gjort noget af arbejdet for dig og guider her til tre skønlitterære værker, der kan gøre din sommer endnu bedre. Der er ikke tale om feministisk litteratur i den klassiske forstand, men i stedet tre bøger, der er skrevet af kvinder, om kvinder, der på hver deres måde forsøger at være i verden på deres egne præmisser. God læselyst!

Af Mia Panholm Jacobsen

Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø af Tove Ditlevsen
Denne digtsamling indeholder et nøje kurateret udvalg af Tove Ditlevsens mange digte skrevet fra 1939 til 1976. Ditlevsens imponerende forfatterskab handler om kvinders liv i alle dets afskygninger – både det smukke og det knapt så smukke. Ditlevsen var aldrig bange for at skildre livet præcis som det var, og man kan gennem digtene følge hendes overvejelser om, hvordan en kvinde bør være og hvordan hun selv var. Som Olga Ravn skriver i efterordet til digtsamlingen, handler Ditlevsens poesi om misforholdet mellem det jeg burde være og det jeg er. Ditlevsens poetiske illustrationer af kvindelivet er en klassiker og skal læses.

Udkom på Gyldendal i 2017 i anledning af Tove Ditlevsens 100 års fødselsdag. 

Den, der lever stille af Leonora Christina Skov
Dette autobiografiske værk skildrer den unge Christina, der vokser op med en mor, der ikke elsker hende. Vi følger hendes vej gennem livet i forsøget på at opnå anerkendelse og kærlighed fra sine forældre. Da hun springer ud som lesbisk, mister hun kontakten til sine forældre, der ikke kan acceptere hendes seksualitet. Hun genskaber sig selv som forfatterinden Leonora i København og gør alt for at skabe sig det liv, hun drømmer om. Forældrenes skygge og manglende tilstedeværelse gør det dog ikke nemt. En smuk og rørende roman om at skabe et helt nyt liv for sig selv på trods af stor modgang og manglende kærlighed.

Udkom på Politikens Forlag i januar 2018.

Kraften af Naomi Alderman
I denne historie møder vi en verden, hvor magtbalancen mellem kønnene bliver vendt op og ned. Alverdens piger og kvinder opdager pludselig, at de har kraften. Kraften til at give livsfarlige elektriske stød. Opdagelsen af kraften breder sig til hele verden, hvor vi følger forskellige piger og kvinder (og nogle enkelte mænd), der på hver deres måde oplever denne kraft – på godt og ondt. Kvindernes nyfundne magt medfører en revolution, der ændrer samfundets strukturer radikalt. En fængslende roman, der skaber stof til eftertanke med dens dystopiske undertoner og interessante skildringer af magten mellem kønnene.

Udkom på dansk på Alhambra i marts 2018.