Facebook Twitter Instagram search

En historisk søster: Marie Skłodowska-Curie

Marie Skłodowska-Curie er en kvinde der kan prale af en masse ’første’ titler: hun var den første kvindelige underviser på Sorbonne Universitetet i Paris, Sorbonnes første kvindelige professor, den første kvinde der har modtaget Nobelprisen i fysik, og derudover den første person i verden, der er blevet tildelt en Nobelpris hele to gange – anden gang i kemi.

Af Ida Ottesen 

Marya Skłodowska bliver født d. 7. november 1867 i Warszawa. Hun udviser tidligt et stort intellekt og hendes far underviser hende i fysik og kemi, der er hendes passion. Familien har dog ikke råd til at sende Marya på universitet. Derfor er det først, da hun er 24 år, at hun, med hjælp fra sin søster, starter på Sorbonne i Paris. Det er her Marya Skłodowska skifter navn til det senere verdenskendte og mere franskklingende, Marie Curie, da hun møder fysikeren Pierre Curie, som hun kom til at danne både professionelt og ægteskabeligt partnerskab med.

To store opdagelser
Ægteparret Curie arbejder begge indenfor fysik og kemi, og sammen undersøger de, hvad vi idag kalder radioaktive stoffer. I 1898 kan de præsentere ikke blot ét ukendt radioaktivt stof, men hele to: polonium og radium. Udover det opfinder Skłodowska-Curie betegnelsen ’radioaktivitet’, og sammen er de med til at grundlægge et helt nyt felt indenfor videnskaben. I 1903 færdiggør Skłodowska-Curie sin doktorafhandling om radioaktivitet, og senere på året får hun og hendes mand tildelt halvdelen af årets Nobelpris i fysik, delt med Henri Becquerel der også forsker i radioaktivitet.

Hæder og krigstjeneste
I 1906 dør Pierre Curie i en trafikulykke, hvorefter Skłodowska-Curie overtager hans stilling på Sorbonne. Her fortsætter hun sin forskning i radioaktivitet og udgiver bl.a. i 1910 en lærebog om emnet. Året efter, i 1911, bliver hun hædret med endnu en Nobelpris, denne gang i kemi, og i 1914 bliver hun ansat som leder af det nyoprettede ’Institut du Radium’ i Frankrig, der senere i 1970 får navnet ’Institut Curie’. Under Første Verdenskrig rejser Skłodowska-Curie rundt med sin 17-årige datter Irène, og oplærer sundhedspersonale i brugen af røntgenapparater. Skłodowska-Curie foretager også selv mange af røntgenfotograferingerne og foretager tilsyn af hospitalernes udstyr.

Første kvinde i Panthéon
Takket være hendes banebrydende arbejde og tildelingen af hele to Nobelpriser, bliver Skłodowska-Curie verdenskendt allerede i sin samtid, og rejser blandt andet til både USA og Danmark for at udbrede sin forskning. Marie Skłodowska-Curie dør d. 4. juli 1934. Dødsårsagen menes at være leukæmi – en følge af hendes mangeårige arbejde med radioaktive strålinger. Skłodowska-Curie blev oprindeligt begravet på den lokale kirkegård i Sceaux, men i 1995 flyttes ægteparret Curies aske til Panthéon i Paris, hvor Frankrigs mest prominente ligger begravet. Derved blev Curie den første kvinde der fik hvilested blandt Frankrigs mest fremtrædende personer i mausoleet med indgangsindskriften ”AUX GRANDS HOMMES LA PATRIE RECONNAISSANTE” – på dansk ”Til store mænd, fædrelandets taknemmelighed.”