Facebook Twitter Instagram search

Den romantiske drøm om manglende samtykke

Måske har du opdaget det og dermed lagt mærke til tendensen. Hvad har The Notebook, Borte med blæsten og SKAM med hinanden at gøre? Disse to filmklassikere og hit tv-serien indeholder romantiske fortællinger, som mange vil anerkende som klassisk romantik – i virkeligheden portrætterer de dog et uhensigtsmæssigt billede af et kærlighedsforhold mellem mand og kvinde.

Foto fra filmen “The Notebook”

Af Ida Pedersen 

I filmverdenen kommer den romantiske og stormfulde kærlighed ofte til udtryk i en modvilje – en modvilje fra kvindens side af. Når forholdet indledes, sker det i form af en konflikt. Manden vil gerne starte et romantisk forhold til kvinden, men kvinden ønsker ikke at indgå i et. Det er dog i filmens verden ikke meningen, at manden skal tage et nej for et nej. Mønsteret, der er at spotte i den romantiske fortælling, går ud på at manden skal blive ved med at opsøge kvinden i håb om at kunne ”overtale” hende til at forelske sig i ham. F.eks. kan det første kys ske mod kvindens vilje.

Et påtvunget kys
Et påtvunget første kys og lignende hændelser, som bliver dyrket som romantik i mange film og serier, er med til at reproducere og udsprede en idé om, at kærlighed finder sted uden samtykke, og at samtykke først er noget, der kommer senere hen i et forhold.

Eksemplerne på film, hvor manglende samtykke bliver dyrket som et romantisk ideal, er mange. Som allerede nævnt er The Notebook en af de film. Tænk bare på scenen, hvor Noah (Ryan Gosling) hænger frit i luften fra et pariserhjul og truer Allie (Rachel McAdams) med, at hvis ikke hun går på date med ham, giver han slip på hjulet og falder ned og dør.

Også Borte med blæsten er et godt eksempel, hvor Red Butler (Clark Gable) med kraft både holder om og kysser på Scarlett O’Hara (Vivian Leigh) mod hendes vilje op til flere gange i filmen.

I hit tv-serien SKAM findes mønsteret også. Sæson 2 af SKAM omhandler hovedsageligt forholdet mellem Noora (Josefine Frida Pettersen) og William (Thomas Hayes). William udnytter Nooras veninde, sådan at Noora bliver presset til at gå på date med ham, trods det at Noora op til flere gange har afvist ham.

Uopdaget mønster
Eftersom den romantiske drøm eller idé om manglende samtykke er så udbredt, er de fleste måske ikke engang er klar over, hvad det er for en historie, de romantiske film fortæller os. Er det ok at presse nogen ind i et forhold eller at presse nogen til at gå på date med én? Er det ok at påtvinge et kys? Nej, det er det selvfølgelig ikke. Det er en indgroet del af den romantiske fortælling, at indledningen på et parforhold skal indeholde konflikt og modvilje, hvilket i bund og grund er en uhensigtsmæssig fortælling.