Facebook Twitter Instagram search

I Dansk Kvindesamfund mener vi ikke, at ens køn må være en begrænsende faktor for ens liv og muligheder. Alle bør være frie til at leve det liv og have den kønsopfattelse de selv ønsker. Kønnet er både en biologisk og social konstruktion. Hvor meget det ene vægter og har betydning er der ikke enighed om, og det kan så vidt vides være forskelligt fra menneske til menneske, hvor lidt eller hvor meget ens biologiske køn bestemmer for ens tilværelse. I Dansk Kvindesamfund mener vi ikke, at det ene udelukker det andet. Vi er klar over, at der fra biologiens side findes to køn (i sjældne tilfælde tre), hvis kroppe er forskellige fra hinanden og dermed har forskellige biologiske egenskaber. Dog mener vi ikke, at disse biologiske kønsforskelle kan tilskrives nogle bestemte egenskaber eller interesser, eller retfærdiggøre at der er punkter, hvor det ene køn har større muligheder for succes end det andet. Dette er den sociale konstruktion. Der findes heller ikke specifikke kompetencer mænd har, som kvinder ikke har. Kompetencer er forskellige fra menneske og determineres ikke ud fra ens biologi.

Fordi en kvinde kan få børn, betyder det ikke at alle kvinder ønsker at få børn. Fordi en kvinde har østrogen i kroppen, betyder det ikke at alle kvinder er mere følelsesladede og taler længere i telefon end mænd. Og fordi mænd har hormonet testosteron, betyder det ikke, at alle mænd kan lide fodbold og er gode til at parallelparkere. Disse er kønsstereotyper, der er med til at begrænse os som mennesker, da de putter os i kasser og deler op efter ens køn.

Kigger man nærmere på kønnet som social konstruktion, mener vi i Dansk Kvindesamfund at der er flere end bare to køn, der er mange forskellige køn. Den biologiske kønsopfattelse kan man også kalde for den binære kønsopfattelse, men man kan også selv vælge hvordan og hvilket køn man vil identificere sig med. Dette er en mere queer kønsopfattelse, hvor kønnet bliver underordnet, opløst eller noget helt tredje.